Du som läser det här har troligen hamnat på vår hemsida för att du är intresserad av en alldeles egen abessinier. Oavsett om du har lång erfarenhet av rasen eller om detta med abessinier är något helt nytt för dig – varmt välkommen!

Här har vi samlat all den information som vi tror att du som funderar på att köpa en kattunge kan ha nytta av.  Vi svarar på de allra vanligaste frågorna vi brukar få, och hoppas att det kan vara till hjälp för dig. För att gå direkt till kattungesidan och se vilka ungar som är tillgängliga just nu, klicka här.

Hur mycket kostar en abessinier?

12 000 kr + kastreringskostnad, som brukar vara ca 800 kr för hanar och 1400 kr för honor.

Jag vill köpa en abessinier för avel, hur gör jag då?

S*GoodNews föder upp abessinier med målet att ta fram det allra bästa i rasen. Vi samarbetar med respekterade och erfarna abessinieruppfödare från flera olika länder, både i och utanför Europa. Vi är oerhört noggranna med vilka djur vi väljer att avla vidare på, och vilka hanar eller honor våra avelsdjur sedan paras med. Vi säljer därför avelsdjur endast till uppfödare vi litar på till 100%, och som vi känner delar våra principer för hur abessinieraveln bör bedrivas för att rasens allra bästa egenskaper ska bevaras. Därför är de kattungar vi inte själva behåller i avelsprogrammet eller överlåter till någon av våra samarbetspartners, utan undantag, kastrerade vid flytt.

Hona eller hane, vad är det för skillnad i temperament? Är det enklare att ha en hona?

Alla katter har såklart sina individuella personligheter, men vår erfarenhet är att när de är kastrerade är det inte någon direkt beteendemässig skillnad mellan hanar och honor.

Kommer kattungen att kunna samsas med vår vuxna katt?

Oftast brukar det gå bra att introducera en kattunge i en familj där det redan finns katt. Det finns katter som är utpräglade ”ensamkatter”, men de allra flesta vuxna katter brukar tycka att det är trevligt med en kattkompis.

Vi har barn, kommer abessiniern att komma överens med dem?

Eftersom abessinier är så aktiva och lekfulla brukar de trivas mycket bra i barnfamiljer.  Så länge barnen behandlar katten på ett kärleksfullt och varsamt sätt, såklart!

Hur gammal är kattungen vid leverans?

Våra kattungar är redo att flytta vid 16-17 veckors ålder.

Kan jag tinga en kattunge?

Det går bra, men innan dess vill vi gärna träffa dig personligen.

Kan en abessinier vara utekatt?

Vi rekommenderar inte att du låter din abessinier springa lös utomhus i stadsmiljö. Däremot uppskattar de flesta abessinier att få komma ut i koppel, eller att vistas på en innätad balkong eller rastgård!


När du köper en abessinierkattunge från S*GoodNews kan du känna dig säker på att:

– Kattungarna är uppfödda i en trygg, sund och kärleksfull miljö. Våra katter är familjemedlemmar, och vi lägger mycket tid på att umgås, leka och mysa med varje individ. ❤

– Kattungarna är renrasiga abessinier, och levereras alltid med stamtavla.

– När kattungen flyttar hem till dig är den vaccinerad, ID-märkt med chip, veterinärbesiktigad  och kastrerad samt försäkrad mot dolda fel.

– Vi finns tillgängliga med råd och tips under hela kattens livstid. Du kan alltid vända dig till oss med frågor och funderingar gällande  din nya familjemedlem!

Till sist – tre råd till dig som funderar på att skaffa en abessinier:

1. Köp aldrig en raskatt utan stamtavla.

2. Besök kattuppfödarens hem så att du får en bild av hur kattungarna har det i sin hemmamiljö.

3. Ha inte för bråttom när du väljer din katt! Många upplever att det är svårt att hitta abessinierkattungar, och vill gärna slå till snabbt för att inte ”gå miste om kattungen”. Men det finns faktiskt  många duktiga och kunniga uppfödare av abessinier i Sverige, och det är viktigt att du känner förtroende för den uppfödare du väljer.

Är du intresserad av en kattunge från S*GoodNews? Skriv till oss, vi brukar oftast svara redan samma dag.

Agnetha Olsson, Piteå: agnetha ( at ) goodnewsaby.com